HELLOOOO
Blogginlägg

Lisens tallbarrste och skogssalt

Lisens vilda vintertips

Tallbarrste!

Har du aldrig druckit het talldryck på långpromenaden i vinterkylan har du missat något – det är den perfekta drycken för att få upp värmen, stimulera blodcirkulationen och få lite energi när vi går ut i naturen och går vårvinterljuset till mötes.

Tallen må vara ett träd vi tar för givet och inte tänker så mycket på när vi går i skogen, men faktum är att det här är ett träd som förtjänar vår uppskattning! Det räknas till en av de 14 viktigaste växterna i en överlevnadssituation, inte minst för att de innehåller rikligt med C-vitamin, framför allt under vinterhalvåret: en kopp tallbarrste ger 1/3 av dagsbehovet av C-vitamin! Sockret som finns i barren ger en del energi. Nyttigt, gott, enkelt!

Tänk på att inte bryta av kvistar på träd, det ingår inte i allemansrätten. Plocka istället barr från nedfallna grenar på marken.

Kallt tallbarrste går också bra att avnjutas kall, som bordsdryck.

Du behöver:

  • En handfull tallbarr
  • 1 liter vatten

Gör så här:

Koka upp barr och vatten och låt sjuda under lock i 15 minuter. Sila av och drick.

 

Blir du sugen mer tall – gör ett skogigt salt! Gott till grönsaker, viltkött eller på morgonägget.

SKOGSSALT:

Du behöver:

          1 dl tallbarr

2–3 dl finmalet salt

Gör så här:

Klipp tallbarren till centimeterlånga bitar. Lägg barr och salt i en skål och mixa dem fint. Allra bäst blir det om man mixar dem i en krydd-/kaffebönskvarn. Häll upp saltet i en torr glasburk. Förvara mörkt och torrt.

Blir du nyfiken på Lisen så kika in på hennes hemsida!