HELLOOOO
Blogginlägg

Taggsvamp och trattkantarell

Vilket svampår vi har i år! 

Det är helt otroligt, och många av oss har inte bara hittat våra älskade kantareller och Karl Johansvampar, utan även taggsvamp i stora mängder.

Taggsvamp är en litet förbisedd svamp, den är sällan maskangripen (även om det sägs att en del ekorrar fattat tycke för den och sniglar verkar gilla att äta på hatten) och det finns ingen giftig svamp som riktigt liknar den. Men taggsvampen är alltså lätt att känna igen och har en underbar smak och konsistens, litet som en större variant av kantarell men något fastare och pepprigare. Konsistensen gör att den kan både stekas som den är med lite smör, lök och vitlök. Men den funkar lika bra i pastasås som i grytor, den kan ersätta kyckling eller kött om man vill laga något helt vegetariskt….Eller varför inte testa den i vårt fina vaktelrecept?
Trattkantarellen behöver väl inte någon närmare beskrivning. Den är känd av de flesta, även om den ofta förväxlas med rödgul trumpetsvamp. Tillaga den med fördel precis som taggsvampen med smör, lök och vitlök. Den är inte lika fast i konsistensen så tillaga litet kortare och speciellt i såser. Koka in litet grädde eller crème fraiche i svampen, lägg upp på en rostad smörgås och avsluta med en klick löjrom så är dagen räddad!

 

Här har svamparna fått en extra guldkant i form av tunt skivad tryffel