Blogginlägg

AVEQIA:s boktips för hängmattan

Sommaren är här och med den kommer lata dagar och långa stunder i hängmattan. Vi på AVEQIA har samlat några fantastiska boktips för att förgylla din sommar med inspirerande läsning. Från ledarskap och mod till djupdykningar i kinesisk matkultur och framtidens AI – dessa böcker erbjuder något för alla smaker. Ta med en bok till stranden, båten eller trädgården och låt dig inspireras och underhållas. Häng med oss och upptäck sommarläsning som förhöjer både din avkoppling och kunskap.

 

Hur du blir en positiv ledare: Små handlingar, stor påverkan

Ledarskap handlar inte om titlar, status och makt över människor. Istället handlar det om att känna igen potentialen hos människor och idéer, och att utveckla denna potential. Detta är för alla som är redo att välja mod över bekvämlighet, göra skillnad och leda.

När vi vågar leda, låtsas vi inte ha alla svaren; utan vi är nyfikna och ställer de rätta frågorna. Vi ser inte makt som något begränsat och samlar det; vi vet att makt blir oändlig när vi delar den och arbetar för att anpassa auktoritet och ansvar. Vi undviker inte svåra samtal och situationer; vi lutar oss in i den sårbarhet som krävs för att göra ett bra arbete.

Men modigt ledarskap i en kultur som präglas av brist, rädsla och osäkerhet kräver att vi bygger färdigheter som är unikt mänskliga. Ironin är att vi väljer att inte investera i att utveckla ledarnas hjärtan och sinnen samtidigt som vi kämpar för att lista ut vad vi har att erbjuda som maskiner inte kan göra bättre och snabbare. Vad kan vi göra bättre? Empati, anknytning och mod till att börja med.

Brené Brown har ägnat de senaste två decennierna till att forska om de känslor som ger mening åt våra liv. Under de senaste sju åren har hon funnit att ledare i organisationer, i allt från små entreprenörsföretag och familjeägda företag till ideella organisationer, civila organisationer och Fortune 500-företag, ställer samma frågor:

Hur odlar man modigare, mer djärva ledare? Och hur integrerar man värdet av mod i sin kultur?

”Dare to Lead” svarar på dessa frågor och ger oss handlingskraftiga strategier och verkliga exempel från Brenés nya forskningsbaserade program för att bygga mod.

Hon skriver, ”En av de viktigaste upptäckterna i min karriär är att mod kan läras, utvecklas och mätas. Mod är en samling av fyra färdigheter stödda av tjugoåtta beteenden. Allt det kräver är ett engagemang för att utföra djärvt arbete, ha tuffa samtal och visa upp oss med hela våra hjärtan. Lätt? Nej. Att välja mod över bekvämlighet är inte lätt. Är det värt det? Alltid. Vi vill vara modiga i våra liv och vårt arbete. Det är därför vi är här.”

Dare to Lead – 2018

Brené Brown

Boken finns på svenska sedan 2021 och heter då ”Mod att leda”. Den finns dessutom som pocket så du kan ha med den på stranden eller i segelbåten utan att ha dåligt samvete.

 

Invitation to a Banquet: Historien om Kinesisk mat

För AVEQIA:s läsare som älskar att utforska (nya) kulinariska världar, erbjuder ”Invitation to a Banquet” en djupgående inblick i kinesisk matlagningskonst som sträcker sig bortom de vanliga rätterna vi känner till. Den här boken är inte bara en guide till kinesisk mat, utan en resa genom kulturen, filosofin och historien bakom varje rätt. Genom att förstå dessa aspekter kan ni få en rikare matlagnings- och matupplevelse, inspirerad av ett av världens äldsta och mest komplexa kök.

Kinesisk mat var det första globala köket. När de första kinesiska arbetarna började bosätta sig utomlands, dök restauranger upp i deras spår. Trots att kinesisk mat är en av världens mest älskade kulinariska traditioner, är den också en av de minst förstådda. Under mer än ett sekel dominerade en förenklad form av kantonesisk matlagning, vilket gjorde att få utlänningar upplevde dess rikedom och sofistikerade natur – men idag börjar det förändras.

I ”Inbjudan till en Festmåltid” utforskar den prisbelönta kocken och författaren Fuchsia Dunlop kinesisk matkultur genom dess historia, filosofi och tekniker. Varje kapitel granskar en klassisk rätt, från mapo tofu till Dongpo-fläsk, knivskurna nudlar till bräserad pomelo. Allt för att avslöja en distinkt aspekt av kinesisk gastronomi, vare sig det handlar om sojabönans betydelse, lockelsen av exotiska ingredienser eller historien om buddhistisk vegetarisk matlagning.

Fuchsia träffar matproducenter, kockar, gourmeter och hemmakockar under sin smakresa över hela landet. Hon bjuder in läsarna att följa med på en oförglömlig resa in i kinesisk mat som den tillagas, äts och betraktas i sitt hemland. Genom att väva ihop historia, frestande beskrivningar av mat och fältforskning genomförd under tre decennier, är ”Inbjudan till en Festmåltid” en livlig, banbrytande hyllning till kinesisk kökskonst och dess mysterier.

Invitation to a Banquet: The Story of Chinese Food

Fuchsia Dunlop – 2023

 

Co-Intelligence: Navigera AI-Revolutionen med Ethan Mollick

Ingen har väl missat snacket om AI. Många lovordar tekniken medan andra målar upp ett domedagsscenario. ”Co-Intelligence” tar en mer pragmatisk ansats och erbjuder en balanserad syn på AI. För de av AVEQIA:s läsare, som brinner för teknik och innovation och hur dessa påverkar vårt sätt att arbeta och samarbeta, är denna bok en skattkista av insikter. Den förklarar AI:s roll i vår framtid och ger konkreta råd och strategier för att integrera AI i arbetsmiljön, detta kan på sikt hjälpa till att förbättra både effektivitet och samarbete.

Genom att läsa ”Co-Intelligence” kan du förbereda dig för den kommande AI-revolutionen. Boken förklarar hur du bäst kan använda AIs kraftfulla verktyg för att lyfta din verksamhet till nya höjder. Mollick betonar att AI inte bara är avancerad mjukvara, utan en innovativ kraft som kan manipulera stora informationsmängder för att lösa problem inom nästan vilket område som helst. Han erbjuder värdefulla insikter i hur vi kan samarbeta med AI på ett mänskligt sätt och varnar för riskerna med att bli alltför beroende av tekniken.

För dig som vill ligga steget före och utnyttja AI:s fulla potential, erbjuder ”Co-Intelligence” en djupgående och realistisk vägledning. Låt denna bok inspirera dig att omfamna AI som en medarbetare och coach, och upptäck hur du kan dra nytta av denna revolutionerande teknologi för att förbättra din arbetsplats och verksamhet. Vi tycker att det finns en koppling mellan att skapa samarbeten i AVEQIA:s miljö och bokens mening i att skapa samarbeten med AI. Kanske är den långsökt, men det låter vi dig avgöra.

Co-Intelligence: Living and Working with AI

Ethan Mollick – 2024

Vi hoppas att du uppskattar våra boktips och att de bidrar till en härlig och avslappnad sommar. Njut av lata dagar och inspirerande läsning – ha en skön sommar önskar vi på AVEQIA!